Научно-популярни филми


Загадките на мозъка

В поредицата "Загадките на мозъка" известният учен Александър Каплан, с прости думи ще разкаже на аудиторията за процесите, които протичат в човешкия череп. Човешкият мозък - никой друг орган в нашия организъм не е с такова огромно значение, както той самият. С годините лекарите се научиха как да присаждат бели дробове от донор, както и черен дроб, бъбреци, а дори и сърце, но малко е вероятно да узнаем до край как работи нашият мозък. Мозъкът - това е най-съвършенния, най- сложния и най-загадъчния обект във Вселената. Защо хората имат такъв сложен мозък и как сме го придобили? Гледайте документалния филм "Загадките на мозъка" с...

виж още

Основният елемент. В търсене на абсолютната хармония

Смята се, че златното сечение е еталон за идеал, основата на всичко, което съществува в природата - от структурата на растенията и хората до музикалната хармония и живописта. Но винаги ли идеалният човек е красив? Филмът разказва за ролята на златното сечение в изкуството и съвременния живот.

виж още

Аз, човекът

Филмът е създаден от британски документалисти. Това е разказ за невероятното човешко тяло. Във филма са използвани специално заснети кадри на живо и модерни компютърни технологии, което дава възможност на зрителя да направи пътешествие във вътрешния свят на човешкия организъм. Пътешествието е с цел да разгледаме телата си по начин, по който никога не сме ги виждали.

виж още

До краен предел

Какъв е крайният предел на човешките възможности и издръжливостта на механизмите, автоматите, машините, предметите от нашия бит. Във всеки епизод водещият Александър Колтовой, изпробва крайната точка на издръжливост на спортисти, снайперисти, нестинари, и на предмети от бита като вентилатор, пералня и др.

виж още