Любов за любов

Игрални филми - Русия / 2013г.
Режисьор: Сергей Ашкенази
В ролите: Максим Матвеев, Ирина Виноградова, Сергей Шакуров, Алексей Гусков

Пролетта на 1914 г. Навечерието на Първата световна война. Уланският полк, в който служи поручик Александър Григориев, е в обикновено малоруско градче. Офицерите скучаят, губят си свободното време в кръчмата. Пият, залагат на карти и малкото, което им плащат. Веднъж градският аптекар представя поручика на местния богаташ - предприемача Стаховски, чиято племенница Нина при случайна среща пленила Григориев със своята красота.

Той е поканен при Стаховски. Впечатлен е от разкоша и изискаността на къщата, а също и от радушното посрещане. Поручикът цяла вечер танцува с Нина, но изведнъж се усеща, че е пропуснал да покани на валс дъщерята на Стаховски, хубавата седемнадесетгодишна Лера. Той бърза да поправи грешката си, но в отговор на поканата му момичето се разплаква. Като не разбира за какво става въпрос, Александър се смущава и отдръпва. А след пет минути разбира от Нина, която изплашено го извежда от гостната, че Лера е болна, в резултат на нещастен случай е останала с парализирани крака, и оттогава е прикована към инвалидния стол. 

За да заглади вината си, с последните си пари Григориев купува огромен букет от скъпи рози и ги изпраща на Лера. Момичето отвръща с благодарствено писмо и нова покана...